sreda, 14. november 2018

Predstavitev programa in korakov do doma starostnikov v Domu krajanov

 Danes je v Domu krajanov v Šenčurju potekala predstavitev kandidata za župana Šenčurja, mag. Valerija Grašiča, ter kandidatov NSi za občinski svet.

Gost je bil tudi mag. Janez Žakelj, sicer župan občine Žiri ter glavni pobudnik in akter grozda malih domov starostnikov.

V predstavitvi je županski kandidat mag. Valerij Grašič dejal, da prinaša novo svežino v Šenčur. Prioriteta bo predvsem skrb za ljudi. Šenčur se nahaja pred večjimi spremembami, kot so širitev letallišča in s tem povezanim hrupom in večjim prometom, ter tudi zaradi starostnikov. NSi je pripravljena na te spremembe in ima program, ki odgovarja na te spremembe. Kandidat se misli lotili prenove občinskega jedra celovito, tudi v sklopu prometa. Del tega je tudi prenova ceste Visoko Britof. Predstavil je tudi dosedanje delo v občinskem svetu in kopico predlogov, katero sta občinska svetnika NSi predlagala.

Po predstavitvi županskega kandidata mag. Valerija Grašiča in liste NSi je potekala okrogla miza na temo doma starostnikov.

Mag. Janez Žakelj je orisal svojo poklicno pot, ter korake, ki so jih vodili do doma starostnikov. Poskusi v Žireh za nov dom starostnikov so potekali že vrsto let. Že pred leti so dobili soglasje za večji dom starostnikov, za 150 oseb. Vendar na srečo to ni bilo izpeljano. Sedanji dom, za katerega so dobili koncesijo pred kratkim ima kapacitete 50 oseb. Začeli so tako, da so najprej naredili idejni načrt, na katerega so povabili arhitekte tudi iz tujine. Pogovarjali so se z različnimi organizacijami iz tujine, kako zastaviti dom starostnikov. Nekatere tuje organizacije so bile zainteresirane samo za postelje. Vendar v Žireh s tem niso bili zadovoljni. Tako so se povezali v Sene Cura, kateri so jim omogočili tudi dodatne programe poleg samo postelj, kot je vključevanje prostovoljcev, medsebojna pomoč, fitnes za starejše in druge oblike sodelovanja za starejše. Ključno pri vcsem je, da to ni kasarna, kamor se pride umirat, ampak središče, kjer se starejši počutijo doma.

Sledila so še vprašanja iz publike.