četrtek, 11. september 2014

Ponosni na naše korenine

V današnjem članku na portalu Časnik.si je objavljen intervju z Andrejem NagličemAndrej Naglič je novomašnik, iz Ribnega pri Bledu. Njegov pokojni oče izhaja iz Olševka, zato so mu naši kraji domači. Čez nekaj dni, to je v nedeljo, 14. septembra, pa bo na Olševku slovesna sveta maša, ki jo bo daroval novomašnik.

Življenjska zgodba Andreja Nagliča je zanimiva. Diplomiral in magistriral na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani. Prakso je opravljal v pravni pisarni ZN v New Yorku in v sektorju za mednarodno pravo na ministrstvu za zunanje zadeve. Vodil je pravno in kadrovsko službo podjetja Lip Bled in bil član upravnih odborov dveh hčerinskih družb Zavarovalnice Triglav v Beogradu. Pred vstopom v semenišče je deloval kot prokurist Katoliškega inštituta in direktor Inštituta Karantanija. Z Ministrstvom za pravosodje je leta 2008 sodeloval pri mednarodni konferenci o verski svobodi. Zdaj na Teološki fakulteti v Ljubljani pripravlja doktorat s področja verske dejavnosti kot kolektivnega vidika človekovih pravic. Letos je bil posvečen v duhovnika. Danes je kaplan v Šentvidu nad Ljubljano in pravni svetovalec Slovenske škofovske konference. Zase pravi, da je edina klasifikacija, ki ji zares pripada: duhovnik Katoliške Cerkve.

Prebivalci Šenčurja smo lahko ponosni na g. Nagliča. Da se je odločil za duhovniški poklic. Poklic, pri katerem lahko pomaga ljudem, jih stoji ob strani in jih podpira. To je svetal zgled za vse nas.